Tiroid hastalarının beslenmesi konusu sıkça merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Hem tiroid hastaları hem de hastaların yakınları tiroid hastaları neler yemelidir, tiroid hastalarının yememesi gereken şeyler gibi aramaları sıkça yapıyorlar. Sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak veya diyet yapmak için tiroid hastaları nelere dikkat etmelidir? İşte tiroid hastalığı ile ilgili bazı temel bilgiler ve beslenme düzeni önerileri…
Tiroid Hastalığı Nedir?
Tiroid hastalıklarının 2 farklı türü vardır. İlki hormonlarının tiroid bezinden yetersiz salgılanmasından kaynaklanan Hipotiroidizm’dir. Çok sık bildiğimiz Haşimato da bir hipotiroidizm çeşididir. Diğer bir tür ise Hipertiroidi’dir. Hipertiroidide tiroid bezi daha aktif çalışır ve bunun sonucunda aşırı hormon üretimi görülür. Tiroid hastalıkları arasında en yaygın görüleni hipotiroidzmdir. Guatr ise tiroid bezinin herhangi bir nedenle büyümesi ve normalden daha büyük olmasına verilen isimdir. Guatr olan kişilerde tiroid bezi 2 katı kadar hacme ulaşabilir ve ağırlığı 40 gramın üzerine çıkabilir.
Tiroid Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Guatrın belirtileri yutma güçlüğü, ağrı, ses karakterinde değişme, nefes almada zorlanma ve boğulma hissi olarak sıralanabilir.
Tiroid bezi yetersiz çalışıyorsa; yani hipotiroidizm durumu var ise en sık görülen belirti kilo artışıdır. Kilo artışının yanında kabızlık, saç dökülmesi, zayıf hafıza ve yorgunluk gibi problemler de görülebilir. Bu kişilerin metabolizmaları da daha yavaş çalışır. Tiroid bezinden hormonlar fazla salgılanıyorsa yani hipertiroidizm var ise; metabolizma hızlı çalışır.
Kilo kaybı görülebilir, kalp hızı artarak çarpıntı oluşabilir ve bağırsakların çalışması arttığından ishal gibi belirtiler olabilir.
Tiroid Hastaları Nasıl Zayıflar?
Tiroid hastalarının ideal beslenme düzeni ve zayıflama süreçleri sıkça tartışılır. Peki tiroid hastaları sağlıklı bir şekilde nasıl zayıflar? Eğer tiroid hormonları yetersiz çalışıyorsa metabolizma daha yavaş çalışır ve bu sebeple enerji harcaması daha az olur. Daha az enerji harcanması ise kilo artışına yol açabilir. Düzenli beslenme ve ideal bir diyet planı ilekilo kaybı da gerçekleşir. Tiroid hastaları nasıl zayıflar sorusuna vereceğimiz ilk ve en önemli cevap ise fiziksel aktivite artışıdır. Haftada 3-4 gün, 30-40 dakikalık tempolu yürüyüşler bile metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur ve kilo kaybını kolaylaştırır.
Tiroid hastaları nasıl zayıflar sorusuna verilebilecek diğer bir cevap ise diyet listesinde mutlaka bulunması ve daha az tercih edilmesi gereken besinleri doğru ayırt etmektir. İşte tiroid hastalarının tüketmesi ve kaçınması gereken bazı besinler:
Tiroid hastalarının tüketmemesi gereken besinler:
- Soya fasulyesi ve soya ürünleri, tiroid hormonlarını üreten bir enzimin çalışmasını baskılayabileceğinden tüketilmesi önerilmez.
- Soya takviyeleri tüketen kadınlarda hipotiroidizm görülme riskinin de 3 kat daha yüksek olduğu görülmüştür.
- İyot tüketimi hipotiroidizm hastaları için çok önemlidir. hipotiroidizm hastaları iyot kaynağı olan besinleri daha fazla tercih edebilirler
- Guatrojenik besinler olarak adlandırılan bazı besinler, iyot emilimini engelleyebilir ve tiroid bezlerinin büyümesine neden olabilir. Guatrojenik besinlere örnek olarak brokoli, brüksel lahanası, turp, lahana, şalgam, turp, karnabahar, ıspanak, yer fıstığı, armut, şeftali, çilek gibi besinleri sayabiliriz. Bu besinler özellikle ilaçlar alındıktan hemen sonra tüketilmemelidir.
Tiroid hastalarının tüketmesi gereken besinler:
- Antioksidan bakımından zengin yaban mersini, domates, biber, maydanoz, greyfurt, portakal, semizotu gibi sebze ve meyveler tiroid bezi ve bağışıklık sistemi sağlığına yararlı olur.
- Selenyum mineralinin tiroid hormonlarının düzgün çalışmasında görevli olan enzimlere olumlu etkileri mevcuttur. Selenyum kaynağı olarak bilinen Brezilya kestanesi, ay çekirdeği, mantar, yumurta, hindi eti, tavuk göğsü tiroid hastalarının tüketmesi gereken besinler arasındadır.
- Tirozin, T3 ve T4 hormonlarının üretiminde görevli olan bir amino asid çeşididir. Et, süt ve baklagiller tirozinden zengin olan besinlerdir.
Tiroid Hastaları Diyet Yapabilir mi? Tiroid Hastaları Nasıl Zayıflayabilir?
Tiroid hastalığının farklı çeşitlerinde kilo artış ve azalışını dengelemek zor olsa da çok önemlidir. Ancak uygun bir beslenme düzeni sayesinde elbette tiroit hastaları da zayıflayabilir, sağlıklı bir şekilde diyet yapabilirler.
- Hipertiroidizm hastalığında kilo artışının olması kilo kaybına göre daha zordur. Hipotiroidizm teşhisinde ise metabolizma yavaş çalıştığı için kilo kaybının gerçekleşmesi de yavaş olur. Yani her iki tiroid hastalığında da uygulanacak diyet planları uzun sürelidir ve bir yaşam tarzı haline getirilmelidir. İdeal vücut ağırlığı; metabolizma hızında ve tiroid hormonlarının normal aralıkta bulunmasında etkili olur. 1-2 aylık bir diyet olarak değil; önerilen beslenme listesi bir hayat tarzı haline getirilmelidir.
- Su tüketimi herkes için olduğu gibi, hatta belki daha fazla önemlidir tiroid hastaları için. Sağlıklı bir insanın günde 8 bardak su içmesi önerilirken bu sayı tiroid hastalarında bu sayı en az 10-12 bardak olmalıdır. Tiroid hastaları için su önemlidir çünkü içtiğimiz su, metabolizmanın hızlanmasında ve tokluk hissinin oluşmasına yardımcı olur. Bu yüzden hem hipotiroid hem de hipertiroid hastaları su tüketimini ihmal etmemelidir.
- Metabolizmanın düzgün çalışması için günde 3 ana öğün mutlaka yapılmalıdır. Tiroid hastaları için öğün atlamak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ana öğünlerin yanında 2-3 ara öğün tüketimine de dikkat edilmelidir.
- Özellikle hipotiroid hastaları kendilerini sık sık yorgun ve halsiz hissedebilirler. Yeşil çay tüketimi, hem antioksidan etkisi ile hem de metabolizmayı hızlandırması ile bu kişiler için daha fazla önem taşır.
- Tiroid hastalarının diyette tokluk hissetmeleri önemlidir. Bu yüzden lif içeriği yüksek besinler tercih edilebilir. Taze sebze ve meyveler, bakliyat çeşitleri, ceviz, fındık gibi kabuklu yemişler diyet listelerinde mutlaka yer almalıdır. Aynı zamanda bu besinler kabızlık, ishal gibi bağırsak problemlerinin yaşanmaması için de önemlidir.
- Özellikle brokoli, karnabahar, lahana, turp gibi guatrojenik besinlerin diyet listelerinde ve tiroid hastalarının hayatlarında olabildiğince az bulunması önerilir.
- Kafein tüketimine tiroid hastaları dikkat etmelidir. Günde en fazla 300 mg kafein; yani 2-3 kahve fincanı kadar kahve içilebilir.
- Tabii ki her insanda olduğu gibi tiroid hastalarında da diyetin yanında egzersiz de mutlaka yapılmalıdır. Özellikle metabolizması yavaş çalışan hipotiroid hastaları mutlaka düzenli bir egzersiz planı uygulamalıdır.
Tiroid hastalarının beslenme düzenleri ve ideal diyet listeleri ile ilgili bilgileri derlediğimiz yazımızı okudunuz. Her seferinde olduğu gibi tekrar hatırlatmak isteriz ki, diyet listeleri kişiye özeldir ve mutlaka bir uzman denetiminde oluşturulması gerekir. Buradaki yazımızla tiroid hastalarının ideal beslenme düzenleri hakkında sizlere bir fikir vermek istedik. Diyet listesi isteyen tiroid hastaları, Diyetisyenlerimiz başlığı altından alanında uzman kişilerle iletişime geçerek bilgi alabilirler.