Son yıllarda ülkemizde de popüler hale gelen pepino, patlıcangillerden bir meyve. Kavun ve muz karışımı bir tadı olan pepino Avustralya, Şili ve Yeni Zelanda’da bolca yetiştirilse de, ana vatanı Peru’dur. İçinde tohum olmayan pepinonun tamamı yenilebiliyor. Yüksek derece lif içerdiğinden diyet yapmak isteyenler için ideal bir meyvedir. Amerikalıların sağlık iksiri olarak gördükleri Pepino, C vitamini bakımından da oldukça zengin. İlkbahar ortalarından itibaren raflardaki yerini almaya başlayan pepino, görünüş itibariyle ise küçük kavuna benzer. Bol etli olan pepino, tropikal meyveler arasında tüketimi giderek artan bir meyve oldu. Sulu bir meyve olduğundan yaz ayları için inanılmaz bir lezzettir. Kabukları soyulmadan da tüketilebilen pepino meyvesi çeşitleri vardır. Bunlar arasında en yaygınları ise schmidt, kawi, suma, asca, lincoln, gold, golden litestipe, miski ve comeraya’dır. Ülkemizde üretimi yapılan çeşidi ise miski. Ağırlığı 40 – 50 gramdan 1300 grama kadar değişen meyve genellikle 150 – 600 gram arasında. Ve ortasında çekirdek, tohum bulunmayan meyvenin tamamı yenilebiliyor.
Pepino nasıl yetiştirilir?
En ilginç özelliklerinden birisi partenokarpi şeklinde yetişmesidir. Bu özelliği hiçbir şekilde tohum olmadan ve döllenmeden yetişmeye başladığı, zaman içinde de olgunlaşarak tüketilmeye hazır hale geldiği anlamını taşır.
Genellikle tek yıllık olarak üretimi yapılan fide olarak ekilir. Saksı ortamında yetiştiriciliği mümkündür. Ama saksıda sadece bitkisi yetiştirilir, meyve vermez. Ancak büyük saksılara ekilmek ve devamlı güneşle beslemek kaydıyla meyvesi elde edilebilir. Meyveleri belirli olgunluk düzeyine erişinceye kadar devamlı sulanmalıdır. Olgunlaşma sürecinde suyu pek sevmez, devamlı bol güneş ve temiz hava ister.
Pepino ne zaman yenir?
Ricari amaçlı yetiştiriciliği yapılan pepinonun, sera üretimi sayesinde her mevsim tüketilmesi mümkündür. Ancak asıl doğal hasat dönemi ağustos ayında başlar ve kasım ayına kadar devam eder. Meyveler, ağustos ayında yenmeye uygun bir tada kavuşur ama halen orta olgunluktadır. Bu nedenle meyvenin yenmeye en uygun ideal mevsimi eylül-kasım ayları arası dönemdir.
Pepino meyvesi besin değerleri; Şeker: 5,7 gr.,Protein: 1-0,4,Yağ: 1, Hemiselilöz: 5, Sitrik Asit: 04-0,10, Vitamin C: 112 mg, Potasyum: 111 mg, Kalsiyum: 13 mg, Fosfor: 13 mg, Sodyum: 2,6 mg, Magnezyum: 3,1 mg, Klor: 1,1 mg’dır.
Pepino Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
- Pepino, yüksek miktarda su içerdiğinden özellikle hararet esnasında vücudun ısısını dengeler. Ayrıca böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Bunun yanı sıra C vitamini bakımından zengin olduğundan karaciğerin toksinleri atmasında yardımcı olarak cildin yenilenmesini sağlar.
- Kötü kolesterol seviyesini düşürerek kan basıncını düzenler. Böylece kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer. Ayrıca şeker indeksini düşürdüğünden şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
- Hücreleri yenileyen pepino meyvesi hem kanser oluşumunu önler hem de hücrelerin genç kalmasını sağlar. Bu yüzden gençlik iksiri olarak görülür.
- Lif bakımından zengin olan pepino meyvesi, diyet yapanların listelerinin başında gelir. Uzun süre tok kalmayı sağlayan pepino aynı zamanda vücudun enerjisini de yükseltir.
- Mide ve bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. Özellikle yemeklerden sonra yaşanan mide hazımsızlığını giderir.
- Uyku problemlerine iyi gelir, uyku düzenini dengede tutar.
- Kan damarlarını kuvvetlendirir.
- Dalak yetmezliğine iyi gelir.
- İltihaplara karşı oldukça etkilidir.
- Doğal bir afrodizyaktır.
- Anemi (kansızlık) hastalarının tedavisinde kullanılır.
- Kum dökmeye yardımcı olur.
- Pepino cildi korur, parlatır.
- Cilt sorunlarına karşı etkili olan pepinoyu tüketen kişilerin cildi geç kırışır.
- Kemik erimesine iyi gelir.
- Şeker hastaları için faydalıdır.
- Bağırsak kanserine karşı oldukça etkilidir.
- Gen hastalıklarına iyi gelir.
- Hemofili hastalığına iyi gelir.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
Olgunlaşmadan tüketilen pepinolar alerjiye neden olur. Bunun dışında pepinonun herhangi bir zararı yoktur. Hamilelerin bile rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir. Ancak aşırı tüketildiğinde ishale neden olabilir.