Sağlıklı Kilo Almak İçin Nasıl Beslenmeli?

Sağlıklı beslenme, beslenme düzeni yada diyetisyene gitmek hep kilo vermek için yapılır sanıyoruz. Oysa sağlıklı bir şekilde kilo almak da en az vermek kadar önemli ve zorlu bir süreçtir.

Zayıf olmak aslında sanıldığı gibi sağlıklı bir durum değil, aksine bazı rahatsızlıkları tetikleyebilecek bir durumdur. Zayıf bireylerin vücut direncinde azalma birlikte kişilerin hastalıklara yatkınlıkları da artmaktadır. Kadınlarda yağ oranının %10’un altında olması menstürasyon döngüsünde düzensizlikleri(adet düzensizlikleri) beraberinde getirebilir. Ayrıca çok zayıf bireylerde, yetersiz beslenmeden ötürü vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilir. Bireyin kemik kas sistemi güçsüz olabilir, bu sebepten kemik , kas ağrıları görülebilir ve kişi çabuk yorulabilir.

Zayıflığın birkaç çeşit sebebi olabilir. Ana sebebi bulup ona göre bir tedavi şekli izlenmeli ve beslenme tavsiyeleri verilmelidir.  Zayıf kişi enerjik, hareketli ve fiziksel aktivitesi çok yüksek olan bir birey olabilir. Burada zayıflığın nedeni hastalık değil bireyin yüksek fiziksel aktivitesidir. Zayıf kişi hareketsiz bir birey de olabilir çünkü iştahı kapanmıştır ve yeterli besin tüketmediğinden hareket etmeye gücü olmayabilir. Vücudunda yağ hücrelerinin sayısı azaldığı için enerji ve yağ depolayamazlar. Bu tip zayıflığı olan bireyler kendilerini devamlı yorgun hissederler. Ancak alınan kilonun çoğu yağ dokusundan olursa obezite, kalp-damar rahatsızlıkları gibi hastalıklara sebebiyet verebileceğinden kilo vermek gibi almak da sağlıklı bir şekilde olmalıdır.

Kilo vermek kadar almanın da zorlu bir süreç olabileceğini ve dikkatli olmamız gerektiğini anlattık. Peki kilo almak için ne yapılmalıdır, nasıl sağlıklı bir şekilde kilo alınır gibi sorularınız varsa işte bu adımları izleyerek sağlıklı bir şekilde kilo alabilirsiniz:

  • Öncelikle sadece kilo almaya değil, sağlıklı kalarak kilo almaya çalıştığınızı unutmayın. Bu yüzden bir anda koca bir tabak yemek doğru olmayacaktır. Özellikle iştahı az olan biri iseniz bu sizi yemekten soğutabilir. Miktarca az ama besin değerleri yüksek olan yiyecekleri tercih edin. Bunu besin zenginleştirme olarak adlandırabiliriz. Örneğin Cevizli Pekmezli Sütlaç, Kıymalı Zeytinyağlı Domates Soslu Makarna, Keten Tohumlu Yoğurt, Fıstık Ezmeli Muz, Taze Sıkılmış Meyve Suyunu öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
  • Öğünleriniz arasında uzun vakitler olmasın. Yanınızda mutlaka kuruyemiş, kuru meyve bulundurun. Hafif bir açlık hissettiğinizde kuruyemişlerden tüketebilirsiniz. Miktarca ufak ama kalorileri yüksek olduğundan kilo alımına yardımcı olacaklardır. Ayrıca bunun yanında içerdikler besin değerleri, yağlar ve proteinler sayesinde vücudunuzu dinç tutar, size enerji verirler.
  • Ara öğünlerinizde 1 avuç ceviz, badem, kuru incir, kayısı karışımı tüketebilir veya ekmeğe sürülmüş fıstık ezmesi üzerine muz dilimleri koyup yiyebilirsiniz. Ayrıca diğer sağlıklı ara öğün tavsiyeleri için “Ara Öğün Ama Nasıl?” yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Salatalarınızı kuru üzüm, ceviz, zeytinyağı, ev yapımı nar ekşisiyle zenginleştirin. Böylece salatalarınızın besin değeri artacak ve salatalarınıza kilo almanızı sağlayacak lezzetli eklemeler yapmış olacaksınız
  • Yemekle beraber çok sıvı tüketmeyin. Yemek yerken çok sıvı tüketmek, midenizi doldurarak açlık hissini baskılar. Yemeklerden yarım saat öncesinde veya sonrasında tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.
  •  Spor, kalori ihtiyacını arttırır. Acıkmayan bir bünyeye sahipseniz, spor yapmak sizi acıktıracağından spor yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca spor yapmak kas oranınızı da arttırarak sağlıklı ve dengeli bir şekilde kilo almanızı sağlayacaktır.
  • Çok aktif, hareket eden biriyseniz kalori alımını artırmanız gerekebilir. Ne kadar çok hareket ediyorsanız o kadar çok kalori almanız gerektiğini unutmayın; bir şeyler atıştırmak için acıkmayı beklemeyin.

Bu yazımızda sağlıklı kilo almak için yapılması gerekenlerden bahsettik. Bununla birlikte tıpkı zayıflamak isteyenlere olduğu gibi doğru ve sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyenlere de en önemli tavsiyemiz bir beslenme uzmanına danışarak tahlillerini gösterdikten sonra diyetisyen gözetiminde sağlıklı bir yöntemle kilo almaya çalışmalarıdır

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir