Çörek Otu Yağı Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Birçok derde deva olarak bilinen çörek otu ve çörek otu yağının ne olduğu ve ne için kullanıldığı büyük bir merak konusu. Çörek otu yağının nasıl elde edildiğini, ne işe yaradığını ve nerelerde kullanılabileceğini bu yazımızda sizlere anlatacağız.

Çörek otu, mavi ve beyaz çiçekleri olan küçük bir bitkinin (Nigella sativa’nın) siyah tohumlarıdır. Çörek otu yağı, Asya’ya özgü Nigella Sativa bitkisinden yapılan doğal bir besindir .Bu siyah tohumlar ve bu tohumlardan elde edilen yağı binlerce yıldır İlaç, gıda ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır.  Çörek otu yağının içerdiği antioksidan ve antienflamatuar bir bileşik olan timokinon, birçok hastalığın geleneksel tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir? Çörek Otu Yağı Ne İçin Kullanılır?

  • Yapılan çalışmalarda çörek otu yağının anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde romatoid artrit hastalarında iltihabı iyileştirebildiği ve oksidatif stresi azaltabildiği gözlenmiştir
  • Timokinon açısından son derece zengin olan çörek otu yağının; farelerle yapılan deneylerde tümörleri küçülttüğü, büyümelerini yavaşlattığı ve ayrıca dokuları radyasyon hasarına karşı koruduğu gözlenmiştir.
  • Sedef hastalığı, akne vulgaris, vitiligo gibi birçok cilt hastalığının tedavisinde etkilidir.
  • Çörek otunun yağı, içerdiği linoleik ve oleik asitler sayesinde kolesterolü düşürür ve kolesterol değerinin dengelenmesine yardım eder.
  • Anti-inflamatuar etkiye sahip olan bu yağ, astım semptomlarının baskılar. Solunum yollarındaki iltihabın azalmasını sağlayarak bronşit semptomlarını da hafifletebilir.
  • Çörek otu yemek mide ağrılarını, mide kramplarını ve reflüyü azaltır. Yağı ise gaz, karın şişkinliği ve ülser üzerinde yatıştırıcı etkiye sahiptir.
  • Çörek otu yağı cilde faydaları şu şekilde sıralanabilir:
    • Belirtilen mineral ve vitaminlerle birlikte cilt üzerindeki yağlı veya tıkanmış gözeneklerin açılmasını sağlamaktadır.
    • Cilt yapısına bağlı olarak sıkça görülen sivilcelerin giderilmesinde de kullanımı bulunmaktadır.
    • Cildin nemlendirilmesini sağlayarak cilde temiz bir görünüm kazandırmakta; ince çizgiler ve kırışıkları da gidermektedir.
    • İçeriğindeki amino asitler sayesinde uzun süreli kullanımlarda, ciltte bulunan koyu lekelerin azalması ve zamanla yok olmasını sağlamaktadır.

Çörek Otu Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Mantarlı cilt enfeksiyonlarının oluşmaması içinde belirli aralıklarla uygulanması gerekir.  Başta yüz bölümü olmak üzere farklı cilt bölümlerine de sürülmesi mümkündür. Cilt bakımında bir çorba kaşığı zeytinyağı ile birlikte 4 damla çörek otu yağının karıştırılarak yüze masaj yaparak uygulanması daha etkili olacaktır. Maksimum fayda için ciltte 1 saat bekletildikten sonra ılık su ile yıkanması tavsiye edilir.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.