Yağlar vücudumuz için gerekli olan enerjinin en önemli kaynaklarındadır. Hemen belirtelim, her yağ kilo aldırmaz. Bazı yağlar vardı ki faydaları ile ön plana çıkıyor. Yağ alarak vücüdunuzu daha dengeli, sağlıklı ve dinç hale getirebilirsiniz.
Peki doğru yağları ideal şekilde tüketmenin yağ yakmaya yardımcı olduğunu söylesek?
Yaygın kanının aksine sağlıklı bir beslenme düzeni için beslenme listelerinde mutlaka yağ da bulunmalıdır. Fakat hangi yağların tüketilmesi gerektiği konusunda genellikle bir kafa karışıklığı yaşanır.
Neden yağ tüketmeliyiz? Vücudumuz neden yağa ihtiyaç duyar?
Vücudumuzun yağ ihtiyacı, yağların 3 temel faydasından kaynaklanır
- Yağlar, vücut fonksiyonlarının çalışmasına yardımcı olur: Yağlar, vücudumuzun temel A, D, E ve K vitaminlerini emmesine yardımcı olur.
- Yağlar, vücudun kas inşasında görev alır. Ayrıca yağlar testosteron üretimine de yardımcı olur.
- En inanılmaz etki: İncelmek ve zayıflamak. Yağların sindirimi daha uzun sürdüğü için tokluk süresi artar ve aşırı yemek yeme dürtüsü ortadan kalkar.
Araştırmalar, yeterince sağlıklı yağ tüketilmediğinde enerji sağlamak için kas yıkımı olduğunu ve bunun da metabolizma hızını düşürdüğünü gösteriyor. İşin kilit noktası ise çoğunlukla sağlıklı yağlar yemekten geçiyor.
Daha çok sağlıklı yağ tüketmelisiniz
“Sağlıklı yağlar” olarak bilinen tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar sana çok çeşitli şekillerde destek olur. Mono yağ kaynakları arasında zeytinyağı, badem, tohumlar, avokado ve doğal fındık/fıstık ezmesi bulunur. Poli yağlar ise Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinden oluşur ve soya fasulyesi, kanola yağları, ceviz, ton balığı, somon ve diğer soğuk su balıklarında bulunur.
Mono yağlar kötü kolesterolle (LDL) savaşır, poli yağlar ise iltihabı önler ve beyni güçlendirir. Her iki yağ türü de kan şekerini sabitleyerek karbonhidrat açısından zengin yiyecekler için istek duymayı azaltmana yardımcı olur. Tekli ve çoklu yağları yemenin anahtarı ise tabii porsiyon kontrolüdür.
Sağlıklı yağların ne olduğuna dair birçok bilgiyi internette bulabilirsiniz.
Daha az doymuş yağ yemelisiniz
Oda sıcaklığında katı halde bulunan bu yağların LDL kolesterolünü yükseltip, kalp hastalığı riskini artırdığına inanılır. Ancak aynı zamanda birçok kritik işlev için (örneğin kemik ve hormon üretimi) küçük miktarlarda tüketmek de gereklidir. Araştırmalar doymuş yağ tüketiminin toplam yağ alımının yüzde 10’unu geçmemesi gerektiğini söyler. Bir gıda etiketi okurken 100 kalori başına bir gram doymuş yağ olmasına dikkat edebilirsin. Ortalama 2.000 kalorilik bir diyet için günde 20 gramdan fazla doymuş yağ tüketmemen iyi olur.
Hiç trans yağ tüketmemelisiniz
Paketli ürünlerin etiklerinin üzerinde “kısmi hidrojen içeren bitkisel yağ” olarak geçen bu yağ, raf ömrünü uzatmak için kimyasal olarak değiştirilmiş bir tür doymamış yağdır. Son araştırmalarda aşırı trans yağ tüketiminin vücutta kronik iltihaplanmaya neden olduğu ve bunun da kalp hastalığı, tip 2 diyabet, kanser ve yaşlı kadınlarda felç gibi hastalıklara yol açabileceği görülmüştür.